جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

باب سوم: خانواده

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

این باب، ویژه حکمت‌هاى خانوادگى است و احادیث مرتبط با خانواده و موضوعات آن، که با تشویق به ازدواج آغاز مى‌شود و با اشاره به اهمّیت آن و نقش‌آفرینى‌اش در سلامت جامعه ادامه مى‌یابد و آن گاه، احادیث نبوى در نکوهش ترک ازدواج آمده است.

روایاتى که هشدار مى‌دهد تا آنان که آهنگ ازدواج دارند، بیشتر و پیش‌تر از هر چیزى به ایمان، اندیشه و تربیت همسرشان توجّه کنند، پس از آنچه یاد شد، آمده است.

حقوق همسران نسبت به یکدیگر و خدمت همسران (زن به مرد، و مرد به زن) و ارج و فضیلت آن و جایگاه بلند همسر صالح در زندگى و نقش زن نیکْ‌سیرت در حیات اجتماعى و سلامت زندگى مرد، از جمله موضوعاتى است که در این فصل،

گزارش شده‌اند.

احترام به پدر و مادر، بزرگداشت والدین و ارج نهادن به شأن و شخصیت آنها، از آموزه‌هاى گران‌قدر قرآنى و آموزه‌هاى آفتابگون نبوى و معارف وَلَوى است. آموزه‌هاى نبوى در این موضوع که فراخناى حیات دنیوى و پس از آن را مشتمل مى‌شود، بسیار آموزنده و بیدارگر است، بویژه مادر که در نگاه اسلام، جایگاهى بس رفیع دارد و به تعبیر بلند پیامبر خدا:

الجَنَّةُ تَحتَ أقدامِ الاُمَّهاتِ.(1)

بهشت، زیر پاى مادران است.

همان تعبیرى که به گونه‌هاى مختلف، در مواضع گونه‌گون، بیان شده است و در درازناى تاریخ، بى‌بدیل است.

موضوع «صِله رَحِم» ، تأکید بر پیوندهاى خویشاوندى و آثار سودمند آن، و نیز راز و رمز تأکید بدان، و نهى و نکوهش گسستن این پیوندها، در فصل سوم آمده است که بى‌گمان، توجّه بدان، در سلامت حیات اجتماعى و استوار کردن بنیادهاى آن، نقش بزرگى خواهد داشت.

در ادامه بحث از حکمت‌هاى خانوادگى، احادیث مرتبط با «طلاق» و موضوعات مربوط به آن آمده است.


1) کنز العمّال: ج 16 ص 461 ح 45439.