شغلی با افتخار و عبادی: معلمان و مربیان در تربیت کودکان و نوجوان نقش تعین کننده دارند. مربیگری کودک شغلی با افتخار و قداست، کاری اساسی و موجب رضای خداست و چقدر مقرون به صرفه است که انسان کارش، زندگیاش، شغلش چیزی باشد که هر لحظهی آن میتواند عبادت باشد.
تأثیرگذارترین نقش در تربیت؛ نقش تربیتی معلم بر تمام عوامل تأثیرگذار در تربیت غلبه دارد حتی این نقش در هویت نسل جدید پر رنگتر از نقش والدین میباشد.
چشمههای استعداد در وجود انسانها به همت معلم جریان پیدا میکند و منشأ عمیقترین احساسات، عواطف و حالات در افراد و تبدیل کنندهی کودک خام به انسان آگاه معلم است و از همین رو دلسوزی ودرست اندیشدن معلم در اصلاح جامعه تأثیر دارد.
منتقل کنندهی ویژگیهای مثبت؛ دانش آموزان در دوران بلوغ و شکل یابی شخصیت در اختیار معلم هستند لذا لازم است معلمان با سخن، منش و رفتار خود ویژگیهای مثبت را به دانش آموزان انتقال دهند.
نقش معلم در تربیت معلمان و دانشمندان؛ مصلحان اجتماعی و دانشمندان برجسته تربیت شدهی معلمانند و در واقع همهی دستهای قدرتمندی که تاریخ را به حرکت در آوردهاند، به دست معلمان قدرت پیدا کردهاند؛ معلمان بودهاند که آنها را کارآمد کردهاند. و در حال حاضر نیز حفظ سرمایه و تأمین آبروی کشور در گرو شکوفایی استعداد نوجوانان به دست معلمان میباشد.
تأثیر صحبت معنوی معلمان؛ در فرهنگ اسلامی تزکیه وتربیت بالاتر از تعلیم است. صحبت معنوی معلمان در ساختن شخصیت مطلوب از کودکان تأثیرگذار است و متدین بار آوردن بچهها رضایت الهی را در پی دارد؛ لذا لازم است معلمان از فرصتهای مختلف برای جایگزینی عقاید دینی در عمق ذهن دانش آموزان استفاده کنند.
در صف مقدم جهاد فرهنگی: تربیت کودک نوعی جهاد
است و معلم، در صف مقدم این جهاد قرار دارد. معلم، پایه گذار توسعهی فرهنگی و سیاسی در کودک است. این قشر با عزیزترین، آسیب پذیرترین و مؤثرترین اقشار یعنی خیل عظیم جوانان و نوجوانان مواجهند؛ و از آنجا که مبارزه با ظلم و جور و بی عدالتی را با هشیاری و ایمان کامل، با تلاش همه جانبه از سوی قشرهای مختلف مخصوصا قشرهای جوان و نوجوان باید انجام داد؛ وظیفه معلمین آن است که با تقویت ایمان، ایستادگی در برابر مطامع بیگانگان و دشمنان را به دانش آموزان بیاموزانند.