فطرت پاک و کمالجو: در تربیت معنوی کودکان توجه خاص به فطرت پاک و کمال جوی آنان امری ضروری است. اما نوع آموزش باید فراخور روح کودک باشد؛ در این راستا و به خاطر شرایط ویژهی بلوغ بر مبلغین لازم است در جهت تربیت معنوی نوجوانان در مراکز آموزشی حضور یابند.
ایمان و عقاید؛ یکی از ابعاد تعلیم و تربیت، تربیت دینی میباشد که در آن ایمان الهی نقشی تعیین کننده دارد، چرا که عامل امنیت درونی و بیرونی و ثبات شخصیت و یکی از عناصر موثر در شکل گیری شخصیتهای عظیم و مفید میباشد، به همین خاطر آبادی آیندهی کشور در گرو متدین بار آوردن کودکان امروزی است. در این راستا لازم
است تقویت ایمان در نوجوانان از طریق بشارت و انذار صورت گیرد و عقاید به صورت ساده به دور از استدلالات فلسفی ارائه گردد.
تقوا: بعد دیگر تربیت دینی، آموزش رعایت تقوا به کودکان و نوجوانان است. تقوا، به معنای پرهیز از خطا و گناه و اشتباه و آلودگی و ناپاکی و انحراف از راه و پیروی از هوسها و دل سپردن به خط مستقیم تکلیف و وظیفه میباشد و شرط توفیق در هر راهی است. لذا تقوای نوجوان؛ پرهیز از اشتباه و سرگرمیهای مخل درس میباشد و روزه راه تمرین کسب تقوا در دورهی نوجوانی و آغاز بلوغ است.
قرآن: راه رشد جامعهی اسلامی فهم قرآن در کودکی است و انس با قرآن در کودکی نعمتی بسیار بزرگ به شمار میرود. فراگیری قرآن در نوجوانی و جوانی یک ذخیرهی مادامالعمر میباشد. لذا در گام اول باید جوانان و نوجوانان را با متن و ترجمهی قرآن آشنا کرد و با ایجاد محیطهای قرآنی زمینهساز پیشرفت قاریان نوجوان شد. دوران نوجوانی زمانی مناسب برای حفظ قرآن است؛ مناسب است از طریق برنامههای تشویقی، دانش آموزان را برای حفظ قرآن ترغیب نمود. بی شک جامعهی اسلامی زمانی محقق میگردد که کتاب خدا در میان مردم حضور واقعی یابد و آموختن و تدبر و تعمق در آن، برای همه بخصوص جوانان و نوجوانان، امری رایج گردد.