جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

باب پنجم: حج و عمره

زمان مطالعه: 2 دقیقه

حج، عبادتى است ستُرگ و آکنده از رازها و رمزها. حج، عبادتى است بزرگ و سرشار از آموزه‌هاى بیدارگر و تنبّه‌آفرین و تعالیم حیات‌بخش. حج، عبادتى است عظیم با اعماقى جلیل و معارفى ناپیدا کرانه و حقایقى تو در تو. باب پنجم این بخش، ویژه گزارش حکمت‌هاى نبوى درباره «حج» و «عمره» و آموزه‌هاى آن است.

در فصل یکم، از حکمت حج، فضیلت و برکات آن سخن رفته است.

فصل دوم، احادیث نهى از تأخیر در انجام دادن حج، امروز و فردا کردن در انجام دادن آن و نهى از ترک آن است.

در فصل سوم، احادیث مرتبط با مناسک حج آمده است که از یک سو، مفهوم آنها نموده شده است و از سوى دیگر، راز و رمز آنها تبیین گردیده است. احرام، تلبیه در احرام و آداب آن، طواف، ارج و عظمت آن و آداب طواف، دعاهاى طواف و استلام «حجر الأسود» ، سعى و ادب انجام دادن آن، عرفات و جایگاه بلند اهل آن و آداب وقوف در آن، وقوف در «مُزدَلفه» و آداب آن، منا، رَمْى و آداب رَمْى، قربانى کردن و تراشیدن سر نیز در پى آمده است. در تمام روایات مرتبط با این مناسک، رازها و رمزهایى است بس تأمّل کردنى.

فصل چهارم، ویژه آداب حج‌گزارى است که با «اخلاص» آغاز مى‌شود و با ضرورت آموختن مناسک، ادامه مى‌یابد. آن گاه، سخن از پاکسازى مال است و همراه ساختن پیراسته‌ترین بخش دارایى خود در حج. این فصل با چگونگى زیارت «حج‌گزاران» پایان مى‌یابد.

عمره، جایگاه ارجمند آن، فضیلت عمره رجب، عمره در رمضان و عمره مفرده

در ایّام حجّ تمتّع و تعداد عمره‌هاى پیامبر صلى الله علیه و آله با تحلیلى کوتاه درباره عمره‌هاى پیامبر خدا، مباحث فصل پنجم است.

فصل ششم این باب نیز با عنوان «گوناگون» ، درباره موضوعاتى مرتبط با حج است، مانند برائت از مشرکان در حج و تحقیقى درباره این عنوان، حجّ پیامبران، حجّ پیامبر خدا و چگونگى حج‌گزارى کودکان.